Geurmarketing

Wij geloven dat geur een specifieke invloed heeft op het gedrag van de klant. Daarom onderzoeken we zo graag hoe we geur op allerlei creatieve manieren kunnen verspreiden.

NIEUWS

Geurbeleving zorg

Geurbeleving in de zorg

Healthcare is een breed begrip, denk aan ziekenhuizen, huisartsen, tandartspraktijken en verzorgingstehuizen.

Geur speelt op deze plekken een belangrijke rol. Bij het binnenlopen in een ziekenhuis of bejaardentehuis kan een geur je soms direct overvallen. Het zet meteen de sfeer neer. In vele gevallen is dit niet positief, denk aan ontsmettingsmiddel of kookgeuren. Geurbeleving in de zorg is niet zomaar een puntje op de i.

Prikkeling door geur komt direct binnen in ons emotionele centrum, de amygdala, dat is waarom geur onze emotie ook direct beïnvloed.
Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat ondanks een aangetast of zelfs volledig kwijtgeraakt reukvermogen onze hersenen wel blijven reageren op de aangeboden geuren. In het onderzoek dat wij doen met de Universiteit van Wageningen testen we dit bij demente ouderen. Geur vertalen naar smaak, om zo de eetlust te bevorderen. We verspreiden de geur van vers gebakken brood en van bouillon op de tijdstippen net voor het eet moment. Op deze manier zien we dat mensen meer en dus beter gaan eten.

Etensgeuren:

Voor bij demente ouderen is het belangrijk dat een bepaald moment wordt ingeleid met meerdere prikkels. Ineens eten voorschotelen uit een kar, zonder dat daarvoor geuren zijn vrij gekomen werkt de eetlust niet op. Wanneer je thuis gaat koken en de etensgeuren zich verspreiden krijgen mensen om u heen vanzelf meer eetlust.
Door de juiste geurtaal naar smaak te brengen is kennis nodig over de juiste geurstoffen en intensiteit. Daarnaast is de techniek belangrijk, verschillende geurmachines en timers zullen het gereedschap zijn om de geurbeleving in de zorg optimaal te maken.

Agressie in de zorg

Bepaalde doelgroepen hebben te maken met agressie op de afdeling. Er ontstaat ineens onrust bij iemand, deze persoon, maar ook de omgeving heeft daar last van. Om dit gedrag te verminderen is er onderzoek gedaan naar de werking van geur. Enkele geuren hebben hier een bewezen effect op. Deze geuren integreren wij in de woonafdelingen. Samen met andere interventies, gedimd licht en muziek, meten we een afname in de agressie momenten.

Nare geuren in de zorg

Geurbeleving zorg

Geur heeft grote impact, dat wordt meteen duidelijk met stank. Een prettige geur hier overheen brengen is in de meeste gevallen niet de

beste oplossing. De bron van de geur is het eerste uitgangspunt om te komen tot een betere positieve geurbeleving.
Soms is de oplossing simpel en dient er een dichte afval kar te komen. Een andere mogelijkheid is het installeren van een apparaat dat de stank kan vernietigen. Zo zal de stank bron worden aangepakt en kan een prettige geur daarbij zijn werk weer gaan doen.

Elke uitdaging heeft dus zo zijn eigen aanpak nodig. Dit zijn enkele voorbeelden uit de praktijk waarbij geurverpsreding in de verzorging van mensen een belangrijke rol speelt. Voor meerdere doelgroepen is dit belangrijk, naast bewonders / cliënten is een fijne omgeving ook belangrijk om goed in te kunnen werken. Natuurlijk ook het visitekaartje voor familieleden en andere bezoekers.
Bekijk hier een klant.