Geurmarketing

Wij geloven dat geur een specifieke invloed heeft op het gedrag van de klant. Daarom onderzoeken we zo graag hoe we geur op allerlei creatieve manieren kunnen verspreiden.

NIEUWS

Fragrance Wheel Iscent

Geurmarketing en het geurenwiel | Fragrancewheel

In een wereld waarin visuele en auditieve stimuli vaak de boventoon voeren, is er één zintuig dat vaak over het hoofd wordt gezien maar een krachtige impact heeft op onze emoties en herinneringen: ons reukvermogen. Geurmarketing is een opkomend vakgebied dat steeds meer erkenning krijgt voor de invloed die het kan hebben op het gedrag van consumenten. Iscent, een toonaangevend geurmarketingbedrijf, omarmt deze kracht en onthult de geheimen achter het indelen van geuren met behulp van het geurenwiel van Michael Edwards.

De Neus als Gids

In een wereld die steeds digitaler wordt, hebben we de neiging om te vergeten hoe belangrijk ons reukvermogen is. Onze neus is een machtig instrument dat diepgewortelde emoties en herinneringen kan oproepen door simpelweg een geur te detecteren. Het is geen wonder dat geurmarketing aan terrein wint in sectoren als detailhandel, horeca en hotels, en zelfs in de auto-industrie.

Iscent, met haar expertise in het creëren en verspreiden van verleidelijke geuren, gebruikt het geurenwiel van Michael Edwards als een krachtig hulpmiddel om geuren te begrijpen en in te delen. Dit geurenwiel is een essentieel instrument dat helpt bij het categoriseren en begrijpen van geurprofielen, en het speelt een cruciale rol bij het ontwerpen van effectieve geurmarketingcampagnes.

Het Geurenwiel van Michael Edwards

Het geurenwiel van Michael Edwards is als een kleurwiel voor geuren. Het is ontwikkeld door Michael Edwards, een gerenommeerde parfumeur en geurdeskundige, en dient als een gestructureerd raamwerk om geuren te categoriseren en te begrijpen. Het wiel is onderverdeeld in vier hoofdcategorieën, die elk verder worden opgesplitst in subcategorieën:

  1. Fris: Deze categorie omvat geuren die frisheid en helderheid uitstralen. Onderverdeeld in citrus, groen en waterachtig.
  2. Bloemig: Bloemige geuren roepen beelden op van bloeiende tuinen en romantische avonden. Subcategorieën omvatten onder andere floraal, zacht bloemig en rijk bloemig.
  3. Oriëntaals: Oriëntaalse geuren zijn rijk en sensueel, vaak met een vleugje exotische kruiden en specerijen. Hieronder vallen oriëntaals, zacht oriëntaals en rijk oriëntaals.
  4. Houtachtig: Houtachtige geuren zijn aards en warm. Ze variëren van zacht houtachtig tot rijk houtachtig.

Het geurenwiel helpt Iscent bij het begrijpen van de complexe samenstelling van geuren en het kiezen van de juiste geuren voor specifieke toepassingen. Maar dat is nog niet alles; er zijn enkele interessante weetjes verbonden aan het gebruik van het geurenwiel.

Fragrance Wheel Iscent

Geuren als Emotionele Triggers

Een fascinerend aspect van geurmarketing is hoe geuren diep verankerde emoties en herinneringen kunnen activeren. Het geurenwiel van Michael Edwards helpt bij het identificeren van geuren die specifieke emotionele reacties kunnen opwekken.

Wist je dat de geur van vers gemaaid gras, die valt onder de categorie ‘Groen’ op het geurenwiel, vaak geassocieerd wordt met frisheid en jeugdigheid? Dit is de reden waarom sommige merken deze geur gebruiken om een gevoel van vernieuwing en jeugdigheid te bevorderen.

Aan de andere kant van het spectrum roept de warme en rijke geur van sandelhout, een ‘Rijk Houtachtige’ geur, vaak gevoelens van comfort en luxe op. Horecagelegenheden en hotels maken graag gebruik van deze geur om gasten een gevoel van welzijn te bieden.

Geurmarketing en consumentengedrag

Het begrijpen van consumentengedrag is essentieel in de wereld van marketing, en geurmarketing is geen uitzondering. Het geurenwiel van Michael Edwards is een waardevol hulpmiddel om geuren te koppelen aan specifieke doelstellingen in marketing.

Neem bijvoorbeeld een winkelomgeving. Iscent kan, met behulp van het geurenwiel, geuren selecteren die passen bij het imago van de winkel en de beoogde doelgroep. Voor een boetiek met luxe kleding zou een rijke oriëntaalse geur kunnen worden gekozen om een gevoel van elegantie en exclusiviteit te creëren. Voor een gezondheidswinkel kan een frisse groengeur worden gebruikt om een gevoel van welzijn en gezondheid te bevorderen.

Unieke geurproducten

Iscent gaat nog een stap verder door de geuren die ze creëren om te zetten in diverse producten. Naast het verspreiden van geuren in commerciële ruimtes, bieden ze ook geurstokjes, geurkaarsen, roomsprays en zelfs autogeuren aan. Dit onder de noemer: private label geurproducten

Dit betekent dat consumenten de geuren die ze in hun favoriete winkels of hotels ruiken, kunnen meenemen naar huis. Het is een slimme manier om een merk of een ervaring te verlengen en de band tussen consumenten en merken te versterken. Een huis dat ruikt naar dezelfde geur als hun favoriete boetiek, creëert een blijvende indruk en loyaliteit.

Geuren voor de Auto

Geurmarketing beperkt zich niet tot binnenruimtes. Ook de auto-industrie begrijpt de kracht van geur in het creëren van een aangename rijervaring. Iscent biedt geuren die speciaal zijn ontworpen voor auto’s.

Wist je dat bepaalde geuren, zoals lavendel, kunnen helpen om stress te verminderen en de concentratie te verbeteren tijdens het rijden? Het is geen toeval dat sommige auto’s zijn uitgerust met luchtverfrissers met rustgevende geuren zoals lavendel. Iscent begrijpt de behoeften van automobilisten en biedt een scala aan geuropties om de rijervaring te verbeteren.

Het is interessant om te weten dat geurmarketing in de auto-industrie niet beperkt blijft tot luchtverfrissers. Sommige autofabrikanten onderzoeken zelfs het integreren van geurverspreidingssystemen direct in het voertuig. Dit zou betekenen dat je de geur van je keuze kunt selecteren terwijl je achter het stuur zit, waardoor de hele rijervaring nog persoonlijker wordt.

Het Geurenwiel in Actie

Hoe wordt het geurenwiel nu precies gebruikt door Iscent? Het begint allemaal met het begrijpen van de specifieke behoeften van hun klanten en de sfeer die ze willen creëren. Iscent werkt nauw samen met klanten om de juiste geurcategorieën en geurprofielen te selecteren.

Stel je bijvoorbeeld een chique boetiek voor die een warme en uitnodigende sfeer wil creëren. Het geurenwiel helpt bij het identificeren van geschikte geurfamilies, zoals ‘Rijk Houtachtig’ en ‘Oriëntaals’. Binnen deze categorieën kunnen specifieke geurtonen zoals sandelhout, vanille en amber worden geselecteerd om de gewenste ambiance te creëren.

Voor een spa of wellnesscentrum, dat streeft naar ontspanning en rust, kunnen geuren uit de categorie ‘Zacht Bloemig’ of ‘Waterachtig’ worden overwogen. Hierbij kunnen geuren zoals lavendel, jasmijn en zeelucht een kalmerende en verfrissende atmosfeer creëren.

In een sessie om tot een eigen geur te komen gaan we samen aan de slag om input te verzamelen. Hierbij nemen we kernwaarden van het bedrijf door, uiterlijke kenmerken, historische kenmerken en moodboards. Een mooi proces dat zal leiden tot een unieke geur die als marketing middel zeer krachtig inzetbaar is.